SKODSTED: Interview w. Bodil Fosgaard

Forleden havde jeg en kunstnerisk oplevelse på Vanløse Station. Ud af cigaretskodder var der formet ordet: “SKODSTED.”

”Det har de fandme ret i!” tænkte jeg, før jeg ville finde ud af, hvem der havde samlet skodderne. ”Det er kvinden dér i den grønne jakke”, sagde to Hus Forbi-sælgere. Jeg blev nysgerrig. Og så mødte jeg Bodil! En frisk kvinde med hue på hovedet og et stort smil, der var imødekommende og gerne ville fortælle, hvad hun var ude på.

Kvinden, Bodil Fosgaard, gik med til at svare på et par spørgsmål angående hendes værk. Hvad jeg betragter som stor kunst. 

Det påvirkede mig virkelig. Hos Fleksibel Studios mener vi, at kunst er det, der møder én i øjenhøjde og skaber en eller anden form for forandring. Får én til at stoppe og tænke lidt. Det gjorde dette værk i høj grad. 

Så det er med stor beundring, at jeg fik lov til at stille hende et par spørgsmål i forbindelse med værket.

Q: Hvad betyder dit værk?

BODIL: “Mit værk har fået navnet ”Skodsted”.  Det leger med dobbeltbetydningen i skod som enden af en cigaret, hvilket også er slang for, når noget er dårligt. Sted er betegnelsen for et område eller et rum og her er ”Skodsted”, så stedet hvor skodder opholder sig. Et rigtigt skodsted.

 

Det lader til, at affald ikke fanger folks opmærksomhed. Der ligger skodder og flyder overalt i det offentlige rum. Men når man samler dem op fra revner mellem fliserne og samler dem i bunker, der udgør ord, udtryk og budskaber, begynder folk forhåbentligt at lægge mærke til det.

 

Jeg håber, at mine værker eller ”skodbudskaber” forhåbentligt får folk til at tænke sig om og det virkelig rykker i en positiv retning, så de ændrer adfærd.

Q: Hvorfor synes du det er vigtigt, at folk bliver gjort opmærksomme på skodder?

“Skodder er på en måde blevet usynlige. De ligger alle steder, selv i naturen. Folk lægger muligvis mærke til dem, men tillægger dem ikke større værdi og det kunne jeg godt tænke mig at få ændret på.
 
Jeg har samlet affald i over 2 år  og har oprettet to miljøprojekter, hvor vi har fokus på affald i natur og by, men nu fik jeg lyst til at gå i en helt anden retning og udleve min kreativitet. Tanken har jo strejfet mig mange gange. At folk overhovedet ikke opdager når vi har fjernet affald, for der ligger jo bare noget nyt dagen efter, så hvis jeg havde brugt tiden på at fjerne skodder i løbet af dagen, så havde ingen højest sandsynligt lagt mærke til det.
 
Men når man lægger alt det man har samlet op, lige foran folk, så ser de det pludseligt og så får affaldet en helt anden betydning og effekt på de forbipasserende”

 

 

Q: Hvad vil du gerne have folk til føle/tænke/overveje når de ser dit værk?

B: Hvis jeg er heldig, får min ”skodkunst” folk til at STOPPE op og reflektere blot et sekund eller to i deres travle liv.
 
Budskabet må godt være både sjovt, udfordrende og stærkt i sit udtryk og pirre folks nysgerrighed, så de tænker ”WOW!” eller ”WHAT!” eller bare overvejer: ”Hvad fanden er nu det?” 

 

Jeg håber, at mine værker eller ”skod budskaber” som jeg kalder dem kan vække folk op af deres “dvale”. At beskueren virkelig får en helt ny og anderledes oplevelse og vinkling af affaldet, så det virkelig gør indtryk.​
Bodil Fosgaard

Bodil er hvad man må kalde en ildsjæl, og har en kreativ tilgang til hvad man kan gøre for miljøet. Hun har en bred baggrund i forskellige typer af jobs, indenfor forsikring, marketing, indkøb og er nu sekretær. Men hendes skabertrang og ønske om at skabe synlighed for miljøet har gjort, at hun vil gøre det igen. Bodil ønske er at “skabe skodkunst til forundring, forargelse eller fornøjelse til folket, så længe det bare skaber en forandring til det bedre. 

Som hun selv siger: “Lad os få gang i skoddebatten!” 

Is This Yours?

Hendes seneste værk blev udført på Ørestad Station og hedder ”IS THIS YOURS?

Bodil har allerede planlagt sine næste happenings, men de afhænger lidt af vejret. Det er fandme gadekunst der vil noget. Tak til Bodil Fosgaard for at ville være med. Vi kan slet ikke vente med at se, hvad hun har i ærmet til næste gang.

2720 Skodsborg - Bodil Strikes Again!

Den 9. december får vi en rapportering om, at Bodil er på spil igen. Endnu engang i Vanløse. Denne gang med værket: “2720 Skodsborg!” Ja tak. 

Endnu engang er det fantastisk at se helt almindelige borgere udfordre miljøsnakken, kulturen og lave budskaber, dér hvor folk er allermest tilbøjelig til at se dem. Så fedt.